Sanallaştırma
 
 Contents
 Taking Backup with
 Mozilla Thunderbird
 Virtualization
 Ipv4 Basic Concepts
 (L)inux (T)erminal
 (S)erver (P)roject
 Future is 'Open'
 CISN Archive
 Send Feedback
 
     
 

Sanallaştırma Nedir?

Sanallaştırma son zamanlarda bilişim dünyasının en popüler kavramı haline gelmiştir. Temelde sanallaştırma sahip olduğumuz fiziksel kaynakların RAM, işlemci gibi; ihtiyacımız kadarını bölerek yeni mantıksal sunucular oluşturmaya deniyor.

Nasıl yapılır?


Kaynak: http://blogs.oracle.com/stevenChan/2006/08/virtualization_ebusiness_suite.html

Var olan fiziksel donanım üzerine sanallaştırma yazılımı kurulur. Bu sanallaştırma yazılımı fiziksel donanımdan istenen özelliklere sahip mantıksal donanımlar oluşturur. Bu sanallaştırma yazılımına hipervizör denir. Hipervizör, üzerine kurulmuş sanal işletim sistemleri ve üzerinde çalışan uygulamalar ile gerçek donanım arasında bir köprü görevi görür. Hipervizör iki çeşide ayrılır. Birinci çeşit hipervizör gerçek donanımlar üstüne kurulan işletim sisteminden oluşur. İkincisi çeşit ise sadece hipervizörden oluşur. Birinci çeşit sanallaştırma yazılımı kendi içerisinde bir işletim sistemi barındırdığından dolayı kullanımı kolaydır fakat güvenliğini sağlamak için fazladan önlemler alınması gerekir. İkinci çeşit hipervizörde bir işletim sistemi bulunmadığından fiziksel donanıma erişim ve işletim birincisi kadar konforlu değildir, fakat bir işletim sistemi barındırmadığından alınması gereken güvenlik önlemleri ilki kadar fazla değildir.

Niçin sanallaştırma tercih ediliyor?

Bir sistem odasında 100 tane fiziksel sunucu olduğunu düşünün. Bu sunucuların çalışması için elektrik, birbirleri ile haberleşmesi için kurulan ağ cihazları, rack kabinlerin kapladığı alan, soğutma giderleri, arızalandığı zaman ayırdığınız bütçe ve bakım giderleri gibi unsurlar toplamda maliyeti çok arttırıyor. Fakat bu sunucular sanal ortama taşınırsa 100 tane sunucu bir rack dolabına sığdırılarak bu giderlerde büyük oranda azalma olacaktır. Birkaç adet fiziksel sunucu ve bir disk havuzu ile 100 adet sunucuyu sanal olarak oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Ayrıca bir sistem yöneticisinin en çok zamanını alan iş, bozulan bir sunucuyu yeniden kurmak ve tüm uygulamalarıyla çalışır hale getirmektir. Oysaki bu işlem sanal sistemde ise mevcut sunucu yedeklerini belirli zamanlarda alınıyorsa bozulan sunucuyu tekrar servise hazır hale getirmek çok daha kısa sürüyor.

Avantajları nelerdir?

  • Yazılım/Donanım bağımsızlığı: Dinamik olarak donanım kaynaklarının sanallaştırma katmanı (Hipervizör) aracılığı ile kullanımı,
  • Şeffaflık: Tam anlamı ile gerçek donanım gibi çalışması,
  • Hızlı Sistem oluşturma
  • Merkezi Yönetim
  • Donanım barındırma maliyetlerini düşürmek,
  • Arttırılmış kullanılabilirlik,
  • Ölçeklenebilme

ODTÜ-BİDB sanallaştırma adına neler yapıyor?

ODTÜ-BİDB'nin kullandığı sunucuların %40'ı sanal sunuculardan oluşmaktadır ve bu oran giderek artacaktır. Piyasada günümüzde açık kaynak ve ticari olarak birçok sanallaştırma yazılımı mevcuttur. Açık kaynaklı yazılımlara örnek olarak Xen ve Citrix, ticari yazılımlara ise Vmware ve Microsoft Hyper-v gösterilebilir. ODTÜ-BİDB sanallaştırma yazılımı olarak çoğunlukla açık kaynaklı Xen ve bunun yanında bir takım ticari çözümler kullanmaktadır.

Yaver Cansız

 
     
  - BAŞA DÖN -